10 råd till en blivande bartender

Det är en urgammal sed hos människan att ge råd till den som är mindre erfaren. En sådan person behöver en mentor för att utvecklas, och en mentor behöver i sin tur en lärling för att, paradoxalt nog, lära sig mer genom att lära ut. Mike Tysons mentor Cus d’Amato behövde Mike lika mycket som Mike behövde Cus. Och det var inte förrän Obi-Wan Kenobi träffade Luke Skywalker som Obi-Wan kunde förverkliga sin fulla potential.

cocktail-1
 Doug Coughlin och Brian Flanagan i filmen Cocktail (1988). En typisk mentor-lärlingrelation.

Nu har det blivit min tur att ge några råd till ungdomen. Och då menar jag den ungdom som funderar på att börja, eller precis har börjat, jobba i bar. Råden handlar inte så mycket om hantverket, utan mer om allt det kringliggande som hör baryrket till. Frågor som: vilken typ av arbetsplats gynnar min utveckling? Hur får jag enklast jobb? Vad gör jag när personalmaten består av en trött tallrik pasta med tomatås? Gudarna ska veta att sådana tips behövs, för den här branschen kan ibland vara svår att förstå sig på.

1. Jobba inte med amatörer
Det spelar ingen roll om du är en guldklimp i ett hav av diarré; i slutänden kommer du ändå att sjunka ned i skiten. Gör det därför till en vana att inte arbeta med amatörer. Sådana som använder den artificiella äggvitan Frothee ”för att det ska skumma lite”. Sådana som toppar Negronin med Sprite som om det vore det mest naturliga i världen.

I början kan du givetvis inte vara selektiv eftersom du behöver yrkeserfarenhet. Men i längden måste du bort från sådana arbetsplatser. De hämmar din utveckling.

2. Undvik stora organisationer
Ju större arbetsgivare, desto större kaos. När du arbetar för hotell, evenemangsföretag och liknande där det finns flera avdelningar och hundratals anställda, är det som upplagt för att allt ska gå åt skogen. Alla stjäl av alla, och det blir svårare att genomföra förändringar när beslut måste tas på flera nivåer, i Kafka-liknande hierarkier. Utöver det har stora organisationer ofta en HR-avdelning som förpestar din tillvaro än mer genom att tvinga dig in i en fascistoid företagsfilosofi. Det är nämligen så herden tror sig inspirera boskapen.

3. Sök dig till krögare med visioner
Ta en titt på vem det är som äger stället. Är det ett investmentbolag? Då är det förmodligen inte hantverket som står i fokus. Är det däremot en före detta kock eller bartender? Då är det antagligen tvärtom. Krögare med visioner värdesätter passion och kunskap, vilket ökar sannolikheten för att du kommer att ha duktiga kolleger. Det är av dem du lär dig saker.

4. Använd babypuder
När du var liten pudrade din mamma stjärten på dig med det, och nu är det dags att återstifta bekantskapen. Babypuder är nämligen ett fantastiskt sätt att avlägsna den vämjeliga odör som uppstår när du bär ett par skor i tolv timmar. Pudret består dels av talk, som suger upp fukt, och dels av parfym, som minskar lukten. Du attackerar med andra ord på två fronter. Kombinerar du dessutom med skodeodorant i sprayform, så har du ett fullgott skydd mot stanken. Det underlättar tillvaron för både dig och dina arbetskamrater.31h-ogV0oRL

Jobbar du i varma kläder eller på en solig uteservering? Var då inte rädd för att gå ännu längre och pudra skrevet och skinkorna. ”Hellre pudrad stjärt än stjärteksem” är en slogan värd att lägga på minnet, unge padawan.

5. Investera dina pengar
Chansen är stor att du kommer att få någon form av dricks, och den kan vara allt från medioker till astronomiskt bra beroende på var du jobbar. Om du har turen att håva in den sistnämnda typen, behöver du en plan. Och det är där de flesta bartenders gör fel. Krognotor för flera tusen, dyra märkeskläder, flashiga mobiltelefoner; trots att de i grund och botten är knegare, börjar de plötsligt spendera hejvilt som om de vore miljonärer, bara för att ödet har lagat så att de har en inkomst som är större än genomsnittet.

Jag uppmanar den som är i ovanstående situation att vara smart i stället och investera pengarna. Aktier, konst, viner, bostadsrätter – allt det som kan antas stiga i värde. Självklart handlar inte livet om att vara en snåljåp; det ska finnas plats för såväl kläder som resor som blöta utekvällar. Men om du gör det till en vana att bränna flera tusen på krogen, eller att ta en taxi hem efter varje arbetspass, då gör du dig själv en otjänst.

6. Odla dina kontakter
När jag var grön trodde jag att kunskap var någonting som värderades i branschen. Men så är det inte. När du väl kan grunderna i hantverket, skiter folk fullständigt i om du vet hur man gör en Corpse Reviver No. 2 eller en Samoan Fog Cutter. I stället handlar det om vem du känner. Barjobb förmedlas mellan vänner, och vänners vänner. Okända ansikten betraktas med misstänksamhet, i bästa fall med ett ”intressant, jag hör av mig om det blir en öppning”.

Slutsats? Lär känna folk i branschen, och odla dina kontakter med de människor du klickar med när du väl får ett jobb. Var aldrig sen med att hjälpa en kollega att få in en fot någonstans om du gillar honom eller henne. Sådana tjänster glöms sällan bort.

7. Håll dig väl med köket
Bråka aldrig med kockarna. Varför? För att de kan styra upp mat till dig om du är allierad med dem. Det är av yttersta vikt att upprätthålla en entente cordiale mellan baren och köket, och det innebär givetvis att köket måste smörjas. Håll dem berusade, så ser de till att hålla dig mätt.

8. Skit där du äter
Det är ett vanligt talesätt att man inte ska ”skita där man äter”, det vill säga ha romantiska förbindelser med sina arbetskolleger. Men i restaurangbranschen är det precis tvärtom. Där ska du skita där du äter, annars går du miste om många äventyr som kommer att berika ditt liv. Restaurangbranschen är dynamisk och flyktig; personalomsättningen är hög, och människorna är inte sällan unga och attraktiva (det är ju ofta därför man anställer dem). Därför uppmanar jag killarna att så sin vildhavre, och tjejerna att sära på benen. Risken är nämligen minimal att det kommer att slå tillbaka på samma sätt som i kontorsvärlden. Men – och det här är ett viktigt men – använd kondom. Krogmänniskor är notoriskt opålitliga och saknar både moral och principer. ”Jag testade mig förra veckan” betyder inte samma sak när en krogmänniska säger det som när en vanlig människa säger det.

syhag-hot-waitress
Inte skita där man äter? Yeah right.

9. Förbered en flyktplan
Gör dig inga illusioner: bartending är ett skitjobb. Det råkar bara vara ett av de bättre skitjobben om du jobbar på rätt ställe. Men i slutänden behöver du en flyktplan. Du vill nämligen inte jobba kvar på golvet, varken som bartender eller barchef, när du är 40, för det här yrket är slitsamt för både kroppen och psyket. Börja plugga, öppna eget, gå över till säljvärlden – gör vad som helst utom att stå kvar och harva i en bar när du blir äldre. Med tiden kommer nämligen tröttheten, bitterheten och människoföraktet. Det går inte att älska människan längre när man dagligen utsätts för hennes värsta sidor under en längre period. Förbered alltså en flyktplan.

10. Undvik alkohol- och drogträsket
Bartenders är ena jävlar på att supa och knarka. Och livet hamnar snabbt i en nedåtgående spiral om man tillåter sig att dras med i det levernet. Självklart ska man kunna ta en öl med kollegerna efter jobbet, eller rentav en shot mitt i arbetet när man behöver en extra boost. Men gör det inte till en vana att supa, för du har att göra med den värsta sortens alkoholister och missbrukare.

Tips? Börja träna, och ät mer hälsosamt. Det ger dig inte bara ett bättre liv på sikt, utan en god ursäkt att tacka nej till de värsta fylleslagen. Utveckla i stället förmågan att dricka som en konnässör – balanserat och med måtta. Det är det enda sättet att dricka om du inte vill bli en nedgången och spritfet gammal säck.

Frågor? Eller har jag glömt att ta upp någon viktig punkt i den här listan? Kommentera i så fall – jag är idel öra!

4 Thoughts.

 1. Jag kan inte tillföra värst mycket mer för jag tycker att din sammanfattning av yrket är mer eller mindre komplett. Jag själv var i yrket i drygt 10 år innan jag gjorde ett utbrytarförsök för att leva på dagen med familjeliv och allt.
  Vi alla som börjar i branschen med få undantag, är som vita lam när vi börjar i branschen. Vi har mer eller mindre en hög moral och ett rättspatos som kommer från en uppfostran av förhoppningsvis goda föräldrar och samhället i sin helhet. Allt detta kommer att bli ifrågasatt varje dag under din tid i branschen. Att vandra i skuggvärden som är restaurangbranschen, är en ständig kamp att behålla sig själv och du kommer inte kunna värja dig för alltid.

  ”Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra tillbaka på dig.”

 2. Om man inte jobbar i restaurangbranschen i Visby så kan jag inte rekommendera söndagar på G:a Masters i Visby. Alltid ett gäng trötta, sura restaurangmänniskor som bara vill bli fulla och ligga med varandra. Helt omöjligt att komma in i gänget som utböling. Ingen vill eller orkar träffa nya människor. Funkar det så i Stockholm också?

  • Människor som känner någon på stället tror alltid att de är viktigare än alla andra, oavsett ställe. Av den anledningen undviker jag exempelvis att ragga på tjejen som känner DJ:n, bartendern, dörrvakten och liknande. Jag säger inte att det är omöjligt, men du jobbar i uppförsbacke om du inte själv har någon form av status i sammanhanget.

   Bra att du tog upp det här för övrigt. Har länge haft planer på att skriva ett inlägg om dessa saker, och nu känns det mer aktuellt än någonsin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.