Brandy Milk Punch

Förra vintern föreslog jag att vi skulle tackla vinterkylan med en Hot Buttered Rum. Men vad händer när vi tröttnar på varma drinkar, och ändå vill åt den effekt som en klassisk vintervärmare ger?

Svaret är enkelt: vi lägger på oss mer späck.

Julskinka, prinskorv, kopiösa mängder weißbier mit hefe – oavsett hur din egen späckinlagringsstrategi ser ut i år, tänker jag i dag presentera en drink du förmodligen inte har hört talas om. Den är så syndig ur hälsosynpunkt att du kommer att behöva fasta ända fram till påsken för att återfå din gamla kroppsform.

Grützner_Falstaff_mit_Kanne

Mina damer och herrar, jag ger er Brandy Milk Punch, en kolhydrat- och kolesterolbomb från New Orleans, den fransk-kreolska staden i södern som fostrar syndare av varje sort. Här kommer receptet:

Ingredienser till Brandy Milk Punch

Brandy Milk Punch

4.5 cl brandy
3 cl sockerlag
½ barsked vaniljextrakt (0.25 cl)
9 cl half and half
riven muskotnöt

Ingredienser: Här är det inte meningen att du ska plocka fram någon fin cognac där det står ”XO” på flaskan. Tvärtom. Fram med den där gemena fulspriten du köpte på Düsseldorfs flygplats för en hundring. Visst blir drinken godare om du använder en dyr cognac, men skillnaden är hårfin, då vi trots allt begraver de finstämda nyanserna i en massa socker och half and half.

På tal om det – vad är half and half? Jo, något så enkelt som mjölk och grädde i lika delar. Givetvis väljer du fet mjölk och fet grädde. Kom ihåg att det här är en syndig drink, inte något låg-GI-Atkins-LCHF-5:2-trams. Här använder jag mig av lantmjölk (3.8-4.5%) och vispgrädde (40%) från Arla.

När det gäller vaniljextraktet ska du sikta på ett välgjort sådant, men i värsta fall får du inhandla en flaska Dr. Oetker Vaniljarom på ICA. Det viktiga är att du inte skippar vaniljen, för då går du miste om en viktig nyans i drinken.

Detsamma gäller för övrigt muskotnöten. Den må te sig som en futtig detalj, men det är den inte. Köp hel muskotnöt som du river med ett rivjärn.

Så gör du: Häll ingredienserna i en shaker och skaka sedan med is. Skaka ordentligt för att jobba upp ett fint skum. Sila sedan över allting i ett drinkglas med färsk is och avsluta med att riva muskotnöt på toppen.

Bon appétit!

Brandy Milk Punch

5 Thoughts.

   • Tycker väl ärligt talat att det är konstigt att inte fler läser och kommenterar det du skriver, att kunna skriva både informativt och intressant är en konst värdig en författare!

    Förutom att jag önskar att inläggen kunde dugga lite tätare (ja, jag är girig) samt att det vore kul att höra något om t ex vin (mer fördjupat), fler reseberättelser (med anknytning till dryck), allehanda roliga drinktips mm

    På återseende!

     • Vin är inget huvudfokus för den här bloggen. Men jag utesluter inte att det blir fler inlägg framöver i stil med det jag gjorde om sherry (t.ex. om portvin och madeira), eller annat som har med vin att göra i drinksammanhang.

      Fler reseberättelser blir det definitivt. I mars åker jag exempelvis till Berlin för att kolla in cocktailscenen där. Stay tuned!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.