Gin-Basil Smash

Hittills har jag mest skrivit om drinkar som kan dateras minst hundra år tillbaka i tiden. Och förklaringen till det är ganska enkel. Jag vill att du, läsare, ska dricka kvalitetsdrinkar, och klassiker tenderar att vara klassiker av en anledning.

Vad händer när nutida bartenders inte längre kan uppfinna nya drinkar av samma rang som klassikerna? Vad händer när någon redan har skapat Sidecar, Mojito och White Lady?

Två saker. Antingen fastnar bartendern i more is more-träsket, och börjar utveckla drinkar med minst åtta ingredienser, vilket i bästa fall resulterar i en drink som saknar klarhet och i värsta fall en drink som inte smakar någonting. Eller så börjar jakten på den unika ingrediensen, en ingrediens som ingen har använt tidigare, men med vars hjälp det blir möjligt att upprätthålla den viktiga less is more-principen, som alla klassiker bygger på. Ibland träffar man väldigt fel i denna jakt. Ibland träffar man väldigt rätt.

En sådan fullträff är Gin-Basil Smash, som skapades av den tyske bartendern Jörg Meyer 2008. Allt han gjorde var egentligen att ta en enkel Gin Sour (gin, citronjuice, socker) och sedan lägga till muddlad basilika. Men när giftermålet ägde rum sjöng änglar och keruber, och Jerry Thomas, alla bartenders skyddshelgon, nickade gillande från kristallhimlen.

Att använda örter i drinkar är givetvis ingenting nytt, och precis som namnet antyder hör Gin-Basil Smash till en viss kategori av drinkar som kallas smashes. De nämns redan av Jerry Thomas i hans drinkbibel How to mix drinks or The bon-vivant’s companion från 1862, där han beskriver smashen på följande sätt:

This beverage is simply a julep on a small plan.

En julep är en drink som innehåller alkohol av något slag, socker och mynta. En smash är alltså precis samma sak – fast i mindre skala. I receptet för en Gin Julep använder Jerry Thomas ett- och ett halvt mått gin och fyra kvistar mynta. I den mindre motsvarigheten, Gin Smash, använder han i stället ett mått och två kvistar.

Men Jörg Meyer använder ju basilika i sin smash, inte mynta. Hur kom basilikan in i bilden?

Ingen aning. Enligt den gamla definitionen ska en smash innehålla mynta, men i dag verkar definitionen ha breddats till att omfatta alla sorters örter. Och citrusjuicer. Det är förstås kul att det just är en tysk som har bidragit till detta, eftersom det annars brukar heta att in Deutschland, Ordnung muss sein.

Men nu förlorar vi oss i oväsentligheter. Låt oss i stället titta närmare på receptet:

gbsingr

Gin-Basil Smash

6 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag
färsk basilika

Ingredienser: Som vi ser ovan använder Jörg Meyer förhållandet 3:1:1 mellan sprit, surt och sött. Det ger oss en utmärkt drink som framhäver spriten. Därför är det fritt fram att plocka fram ett lite dyrare märke här. Jörg använder sig av Tanqueray 10, som faktiskt råkar vara ett av mina favoritmärken. Men här använder jag i stället Hendrick’s, som också funkar bra.

Så gör du: Här är det lämpligt att använda sig av en muddler (mortel på svenska, men ingen använder sig av det uttrycket i branschen). Du använder den antingen för att muddla basilikan, eller för att muddla både basilikan och en halv citron samtidigt. Så gör Jörg Meyer, och då får du en mer bitter smak eftersom muddlern kommer att extrahera en del oljor från citronskalet. Om du använder dig av den metoden kan det för övrigt vara bra att smaka av balansen mellan surt och sött innan du skakar upp drinken, eftersom man aldrig kan vara säker på exakt hur mycket juice en halv citron innehåller.

När det gäller basilikan finns två regler. Den första är att du inte ska snåla med den, den andra att det är fritt fram att ta ut alla sina aggressioner på den. Basilika fungerar nämligen inte på samma sätt som mynta i en drink. Muddlar du sönder myntan resulterar det i överdriven bitterhet. Basilikan behöver däremot ett riktigt kok stryk för att frigöra sina aromer.

Skaka drinken (hårt givetvis – det är ju en tysk drink) med is och dubbelsila sedan över färsk is för att slippa få basilikabitar i munnen när du dricker. Avsluta med en liten kvisttopp som garnering.

gbs1

Resultatet? Fräscht. Och basilikan finns där i precis rätt mängd utan att ta över drinken. I bakgrunden finns syran och sötman, och ginen bär upp allt på sina axlar utan att gömma sig. Der Cocktail ist lecker.

4 Thoughts.

  1. Jag har aldrig varit på Le Lion-Bar de Paris i Hamburg, men Basil Smash har jag gjort flera gånger och det är en verkligt fin drink. Har använt Plymouth och Brokers. Har även börjat odla röd basilika för att göra den likaledes smakfulla men lila-rosa Red Basil Smash.

  2. Testade att muddla med lite citronskal för att få med citronolja utan att kompromissa på kontrollen av mängden juice och är nöjd med resultatet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.