Hot Buttered Rum

Vi har gått in i den årstid då man – om du ursäktar min franska – fryser arslet av sig. Och det innebär att det är mer rätt än någonsin att dricka något varmt.

Kanske har du haft oturen att behöva skotta snö hela eftermiddagen. Kanske har du varit ute i skidspåret och kommit hem med fruset snor i näsan. Oavsett vilket: när du kommer hem på kvällen och omsluts av brasans eller värmeelementets inbjudande torso, då behöver du något stärkande.

Du behöver en Hot Buttered Rum.

Drinken har gamla anor, och kan dateras tillbaka till den tid då Nordamerika fortfarande löd under brittiskt styre. På den tiden drack man inte whiskey, utan drycker som rom, madeira och applejack (en inhemsk äppelbrandy som har stora likheter med fransmännens calvados).


”Mer rom, herr Pinkerton-Smythe-Hodgins?”

Även om ingen skulle tro det i dag, producerades det faktiskt ofantliga mängder rom i New England en gång i tiden. År 1770 fanns hela 159 destillerier utspridda i området, och New England-rom var ett begrepp i samma bemärkelse som kubansk rom eller Martinique-rom är i dag. Stilen var inte homogen, men det sägs att New England-romen generellt sett var mindre söt och hade större kropp än sina karibiska motsvarigheter.

Med tanke på ovanstående är det knappast förvånande att en drink som Hot Buttered Rum uppstod i just de amerikanska kolonierna. Själva receptet är lika enkelt som det är komplicerat. Precis som namnet antyder, är alla överens om att drinken ska vara varm, innehålla rom och innehålla smör. Men där upphör också enigheten. Huruvida drinken ska innehålla kryddor, apelsinskal, honung, vaniljglass, ketchup eller blåbärssoppa – ja, det är helt upp till dig. Tekniskt sett är det fortfarande en Hot Buttered Rum.

Personligen tycker jag dock att less is more. Därför väljer jag att konsultera historiens första stjärnbartender, Jerry Thomas, som skriver följande i sin bok How To Mix Drinks Or The Bon-Vivant’s Companion från 1862:

Hot Spiced Rum (207):

(Use small bar glass.)

1 teaspoonful of sugar
1 wine-glass of Jamaica rum.
1 teaspoonful of mixed spices (allspice and cloves).
1 piece of butter as large as half of a chestnut.
Fill tumbler with hot water.

Thomas spartanska recept visar vad den här drinken egentligen ska handla om. Den ska vara en varm, sötad och spritig historia som spetsas med lite smör och värmande kryddor. Mer än så behövs inte. Och på tal om kryddor är det alltid ett säkert kort att använda sig av traditionella julkryddor – i det här fallet kryddpeppar och kryddnejlika – vilket fungerar utmärkt med jamaicansk rom, som redan i sig har en mustig karaktär.

Ovanstående recept ger oss en Hot Buttered Rum god nog för en kejsare. Men eftersom julen närmar sig har jag valt att gå lite längre och låna ett snarlikt recept från New Orleans-bartendern Chris McMillian, där sockerhalten är något högre och där vi även inkluderar kanelstång och apelsinskal. Därmed får vi en version som är precis lika bra, men något juligare:


Hot Buttered Rum

3 teskedar rårörsocker
6 cl jamaicansk rom
½ tesked kryddnejlikor
½ tesked kryddpeppar
1 kanelstång
1 apelsinzest
1 klick smör
kokhett vatten

Ingredienser: Det är fritt fram att använda vanligt strösocker, men ännu godare blir det när du använder rårörsocker. Det har en trevlig karamellton som ger drinken större djup, och lirar fint ihop med romen.

På tal om rom: använd en bra sort. Här finns inga citrusjuicer eller grädde som maskerar smaken av dålig sprit. Därför behöver vi en vällagrad rom med åtminstone 7-8 år på nacken – gärna mer. Själv har jag använt mig av Appletons 12-åriga, och det är precis lagom.

Vad gäller kryddorna kan du välja själv om du vill köpa dem på ICA, eller om du föredrar att besöka en välsorterad kryddbod med top notch-produkter. Självklart blir resultatet bättre om du köper ceylonkanel i stället för kassiakanel, kryddpeppar från den senaste skörden i stället för förra årets, och så vidare. Men drinken lider inte nämnvärt av att du inte gör det.

Slutligen, vad gäller smöret: använd riktigt smör, av den osaltade typen.

Så gör du: Det första du ska göra är att koka upp vatten, så att du kan förvärma det glas som du sedan gör drinken i (gör aldrig varma drinkar i rumstempererade glas!). När glaset är tillräckligt varmt häller du ut vattnet så att du har ett tomt glas, och tillsätter sedan sockret. Slå nu i några centiliter kokhett vatten och rör om ordentligt så att sockret löser sig. Tillsätt sedan romen, kryddorna och apelsinzesten. Fyll upp med ytterligare kokhett vatten – till den mängd du önskar – och tillsätt sedan smöret. Det kommer att ta ett tag för smörklicken att lösas upp, så hjälp den lite på traven genom att fortsätta röra.

Svårare än så är det inte. Höj nu glaset till munnen och smaka av. Mmm. Det är sprit. Det är sötma. Det är kryddor. Och smöret tillför den där extra dimensionen som gör att det värmer inifrån och ända ut i fingerspetsarna. Först nu blir det klart hur folk kunde genomlida forna tiders vargavintrar.

2 Thoughts.

    • Med tanke på att jag har lånat receptet från Chris McMillian (i den andra videon), föredrar jag givetvis hans version. McMillian är en av mina största inspirationskällor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.