Margarita

I våras satt jag och några vänner på restaurangkedjan Texas Longhorn. Maten var enkel och ärlig, och köttbitarna – som varierade från 200 gram till ett kilo – hade skojiga namn som Beltbuster, Lumberjack och Big Ass. Tidsoptimisten i sällskapet anlände när vi andra redan hade börjat äta, och han bestämde sig för att hinna i kapp genom att beställa in en Margarita.

”Vågar du verkligen beställa en drink på ett sånt här ställe?” frågade jag. Men samtidigt insåg jag att om det är någon drink ett stekhus med Texas-tema borde ha koll på, är det väl en Margarita. Jag har varit i Texas en gång, och jag minns framför allt tre saker därifrån:

1. Kyrkor, kyrkor och kyrkor – precis överallt.

2. Att 95% av invånarna är smällfeta.

3. Att texanerna har stenkoll på allt mexikanskt. Och dit borde vi väl kunna räkna en drink med tequila som bas.

Min vän fick snart in ett vattenglas fyllt till brädden med is och ljusgrön vätska. Givetvis med den klassiska saltkanten. Han provsmakade.

”Var det bra?”

”Lite sött. Kunde ha varit lite surare. Vill du smaka?”

Jag smuttade på drinken, och kände omedelbart igen smaken av sour mix, en smak som närmast kan beskrivas som kemikaliefabrik och kartong i lika delar. Jag kände även att det knappt fanns någon alkohol i drinken. Då menar jag inte att Texas Longhorn snålar med spriten i sina drinkar, utan att alkoholen hade maskerats i alltför hög utsträckning.

Nu ska vi lära oss hur man gör en riktig Margarita, utan genvägar.

Okänd upphovsman
Som vanligt när det gäller drinkar, finns en mängd skrönor kring hur Margaritan uppstod. En av de mest seglivade är att en societetsdam från Dallas, Margaret ”Margarita” Sames, ska ha uppfunnit den under en fest i Acapulco 1948. Den historian faller bland annat på att tequilaproducenten José Cuervo gjorde reklam för Margaritas så tidigt som 1945.

En annan historia säger att Carlos ”Danny” Herrera ska ha uppfunnit drinken 1938 i området kring Tijuana, Mexiko. En av hans gäster, dansösen och skådespelerskan Marjorie King, ska tydligen ha varit allergisk mot all alkohol förutom tequila (hur troligt är det?), men hon var tvungen att dricka den utblandad med något annat. Danny löste problemet genom att svänga ihop en drink gjord på tequila, Cointreau och limejuice, och namngav den sedan efter Marjorie – fast på spanska.

Marjorie King

Det finns ungefär tio sådana historier till, och ingen av dem är särskilt övertygande. Däremot vet vi med säkerhet att en engelsk motsvarighet till drinken listas så tidigt som 1937 i W.J. Tarlings Café Royal Cocktail Book. Men där heter den inte Margarita, utan Picador.

Sak samma. Det viktiga är inte vem som uppfann den, utan hur man gör den på rätt sätt. Den biten ska vi titta närmare på nu.

Principer för en god Margarita
Innan vi ger oss på receptet, vill jag i korthet redogöra för några viktiga principer. Margaritan är nämligen en av världens mest bastardiserade drinkar, och det beror på att de flesta har missförstått vad den här drinken handlar om.

1. Använd under inga omständigheter sour mix eller någon annan fejkcitrus. Färskpressad limejuice är det enda acceptabla alternativet. Av den anledningen är det bäst att göra sina Margaritas hemma, eller att beställa drinken i seriösa cocktailbarer. Beställ den inte i nattklubbar, sportbarer eller pubar.

2. Margaritan är en old school-drink. Det innebär att du inte ska begrava spriten i en massa lime och socker. Om du befinner dig på ett ställe och ser att deras Margaritas serveras i gigantiska glas och innehåller mycket vätska, är det ett tecken på att de gör drinken fel. Margaritan är liten och nätt, och serveras därför med fördel i ett litet cocktailglas eller vanligt rocksglas med is.

3. Vissa sours innehåller lika mycket sött som surt, men en Margarita ska i första hand vara sur. Sträva efter att känna surheten i käkarnas sidor när du smuttar på drinken, precis som hos torra viner. Men det ska självklart inte vara så surt att det blir jobbigt. Balans, som med allting annat!

4. En klassisk Margarita innehåller inte jordgubbar, hallon, mango eller någon annan frukt än lime. Den ska heller inte lysa i någon artificiell färg.

5. Använd bra tequila. Det gör all skillnad i världen.

Margarita

4 cl tequila (Gran Centenario reposado)
2 cl triple sec (Cointreau)
3 cl limejuice
en tesked sockerlag
flingsalt

Ingredienser: Tequila blanco, det vill säga olagrad tequila, är det klassiska valet i den här drinken, men du vinner mycket på att i stället satsa på en reposado (tequila som har lagrats i ekfat upp till ett år). Då blir smaken rundare och mer komplex, och du slipper den fräna ton som blanco-tequila oftast har. Satsa på en tequila som är gjord på 100% agave, och som kostar åtminstone 350 kr på Systembolaget. Tre märken jag kan rekommendera, som jag själv arbetat med under en längre tid, är Arette, Don Julio och Gran Centenario.

Märken att undvika: Sauza, Sierra (den där med hatten) och José Cuervo. Samt alla budgetmärken som går att köpa på tax-free utomlands och i onlinebutiker.

Nästa ingrediens är triple sec. Det vill säga apelsinlikör. Det klassiska valet är Cointreau, men om du råkar ha en högkvalitativ orange curaçao går det precis lika bra. Pierre Ferrands Dry Curaçao är exempelvis ett utmärkt alternativ, men du behöver kanske justera ned limejuicen eller justera upp sötman en aning för att behålla balansen, eftersom den är torrare. Ett annat alternativ är Grand Marnier, även om det knappast är traditionellt. Eller så skippar du triple sec:en helt och sötar med agavesirap i stället. Då får du en så kallad Tommy’s Margarita (använd förhållandet 6:3:2 mellan sprit, surt och sött).

En tesked sockerlag? Ja, du läste rätt. Det ingår inte i originalreceptet, men jag tycker att den här drinken mår bra av lite sockerlag. Åtminstone om man väljer att pressa i tre centiliter limejuice, och i synnerhet om man väljer en torrare orange curaçao. Sockret binder då ihop smakerna och ger drinken kropp. Men var inte rädd för att utelämna sockerlagen om det inte är din grej. Det är helt enkelt en personlig preferens.

Slutligen har vi saltet. Om du vill ha saltkant eller inte är helt upp till dig (jag föredrar mina Margaritas utan salt), men se till att använda dig av flingsalt i så fall och inte vanligt bordssalt.

Så här gör du för att fixa den klassiska saltkanten:

1
1. Skär till en limeklyfta och kläm lite på den så att den blir fuktig.

2
2. Fukta utsidan på glaset med limeklyftan.

3
3. Doppa glaset i flingsalt.

4
4. Torka av insidan med en servett; du vill inte ha salt i själva drinken.

5
5. Klart.

Så gör du: Häll i ingredienserna i shakern och skaka upp drinken med is. Sila sedan över allt i ett cocktailglas utan is eller i ett rocksglas med is. Dekorera med en limeklyfta eller ett limehjul om du är på det humöret.

margaritaklar

Nu när det är sommar kanske du är intresserad av att köra den här drinken i en blender i stället, och då säger jag – kanske lite oväntat – okej. Margaritan är faktiskt en av få drinkar som gör sig bra i frusen form. Men det gäller att göra den på rätt sätt. Det första misstaget folk gör är att de använder alldeles för lite sprit. En frusen drink vattnas ur betydligt mer än en vanlig sådan, och det innebär att du måste kompensera med mer alkohol. Av den anledningen bör du göra minst en 9:a (sex centiliter tequila och tre centiliter triple sec) när du gör drinken – gärna mer. Då fortsätter den att smaka som en vuxendrink i stället för att påminna om en insmickrande isglass. Kom ihåg att även öka sötman. En Frozen Margarita behöver uppåt tre centiliter sockerlag för att bli någorlunda aptitlig, annars får drinken ingen kropp. Slutligen bör du komma ihåg att drinken fortfarande ska vara rinnig; en välgjord Frozen Margarita ska inte se ut som en sorbet man äter med sked.

Det var det. Vi rundar av med Jimmy Buffetts Margaritaville, som spelades i radion när jag som grön 19-åring brände nedför Interstate 69 i Houston, Texas, på väg mot ungdomliga äventyr. Om du vill göra din Margarita i blendern, som Buffett sjunger, eller skaka upp den på klassiskt vis är helt upp till dig. Men ge den alltid den respekt den förtjänar, så lovar jag att du blir belönad.

3 Thoughts.

  1. Mm, vilken delikatess! Svängde ihop en nu efter jobbet, gjord på Los Tres Tonos. Mycket bra både i drinken och på egen hand!

  2. Kanonmaggan! Jag brukar följa IBAs recept, men det blir aldrig riktigt bra. För spritig och tunn. Det här receptet däremot blev hur bra som helst. Jag blandade min med Reserva de Don Julio.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.