Ramos Gin Fizz

Ramos Gin Fizz. Redan på namnet hör vi att det vankas något speciellt.

I boken Famous New Orleans Drinks And How To Mix ’Em – en ovärderlig kartläggning av New Orleans drinkkultur – kan vi läsa att drinkens skapare, Henry C. Ramos, kom till New Orleans 1888. Där övertog han saloonen Imperial Cabinet och avtäckte snart sin alldeles egna version av en Gin Fizz. En version som inte bara innehåller de traditionella ingredienserna gin, citron, socker och sodavatten, utan också äggvita, grädde, lime, apelsinblomvatten och – om man så vill – vaniljextrakt.

Bartenders bakom bardiskenBartenders på New Orleans-krogen The Stag, som drevs av Ramos från år 1907 och framåt.

När man hör alla dessa ingredienser tänker man instinktivt att det måste vara en bastardisering av en drink som redan är bra i sin enkla utformning. Men så smakar man. Då inser man att en Ramos var något på spåren. Och det tyckte även invånarna i New Orleans; när Ramos drev baren The Stag under början av 1900-talet, fick gästerna vänta upp till en timme innan de fick sin Fizz. Det berodde dels på att efterfrågan var enorm, dels på den märkliga egenheten att drinken skulle skakas i tolv minuter för att uppnå rätt konsistens. Av den anledningen anställde Ramos så kallade ”shaker boys”, vars huvudsakliga uppgift var att skaka hans drink så länge de orkade, för att sedan räcka över den till grannen, som fortsatte med samma sak. Under 1915 års Mardi Gras-festival stod hela 35 stycken shaker boys bakom bardisken på The Stag och skakade tills armarna domnade – och inte ens då kunde man möta efterfrågan.

Låt oss ta en närmare titt på receptet.

Bild som visar gin, grädde, sodavatten, lime, citron, ägg, apelsinblomsvatten och vaniljextrakt

Ramos Gin Fizz

4.5 cl gin
1.5 cl citronjuice
1.5 cl limejuice
3 cl sockerlag
3 cl grädde
1 äggvita
3-4 droppar apelsinblomsvatten
2 droppar vaniljextrakt (valfritt)
1 stänk sodavatten

Ingredienser: Nu råkade Bombay Sapphire vara den enda ginen jag hade hemma vid tillfället, men om man vill vara historiskt korrekt använder man i stället en Old Tom-gin, som är en äldre, mer söt variant än London Dry Gin.

Jag fick även kompromissa med grädden; nu blev det 27-procentig Kelda, men jag hade föredragit en 40-procentare för att få en mer matig drink.

När det gäller vaniljextraktet är det helt upp till dig om du vill inkludera det eller inte. Det ingår inte i originalreceptet, men det tillför en härlig nyans i drinken som i mitt tycke gör den bättre.

Var försiktig med både vaniljextrakt och apelsinblomsvatten. Båda ingredienser tar lätt över smaken helt om du bara har i några droppar för mycket, så tillsätt dem med tysk precision.

Så gör du: Häll samtliga ingredienser i cocktailshakern utom sodavattnet, och skaka sedan utan is för att jobba upp ett rikligt skum. Tillsätt därefter isen och skaka som om du vore ett mänskligt maskingevär i minst en halvminut för att uppnå rätt konsistens. Det där med att skaka drinken i tolv minuter kan du strunta i, för det gör inte drinken nämnvärt bättre. Men om det är viktigt för dig att vara historiskt korrekt i allt, kör då drinken i en blender med lite (ungefär en handfull) krossis i stället så får du ungefär samma effekt.

När du har skakat tillräckligt silar du drinken, utan is, i ett highball- eller fizzglas, och tillsätter sedan några centiliter sodavatten. Om du har gjort allting rätt kommer du nu att få en fin skumkrona som lägger sig över drinken.

Ramos Gin Fizz och boken Famous New Orleans Drinks

Höj glaset och betrakta skönheten. Yttra sedan den klassiska New Orleans-frasen let the good times roll och drick. Inte så dumt va?

3 Thoughts.

  1. Hur gör du egentligen för att få skumkronan sådär massiv? Gjort drinken ett par gånger nu men den har aldrig blivit sådär fluffig och fin

    • Hemligheten ligger i att göra en bra torrskakning (utan is) och våtskakning (med is), men framför allt i att hälla sodavattnet försiktigt, i omgångar. Börja med en liten skvätt, låt det stå och dra ett tag, och häll sedan lite till. När du gör så några gånger kommer skumkronan att få en mer fast konsistens och höja sig över glaskanten om du gör rätt. Skål!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.