Vad är en cocktail?

I dag är ordet cocktail synonymt med ordet drink för de flesta. En cocktail verkar inte innehålla någonting specifikt, utan består helt enkelt av olika ingredienser, vilka som helst, som har blandats ihop till en enhet.

Så har det inte alltid varit.

Tro det eller ej, men en gång i tiden var definitionen av en cocktail väldigt exakt.

Det började 1806 i den lilla orten Hudson på USA:s östkust. Två kandidater hade precis brottats i en politisk valkampanj, och i efterdyningarna skrev någon (det är oklart vem) ett skämtsamt inlägg i den lokala tidningen The Balance And Columbian Repository om all mutsprit som hade gått åt. ”Rom! Rom! Rom!” lydde rubriken, och inlägget såg ut så här:

Det är förmodat att priset på denna dyrbara dryck snart kommer att stiga, då en viss kandidat har nedtecknat följande i sitt vinst- och förlustkonto:

Förlust

720 rom-groggar
17 brandy do.
32 gin-slings
411 glas bitters
25 do. cock-tail
Min valkampanj

Vinst

INGENTING

Ovanstående text är den första i historien där ordet cocktail nämns. Och det märks att det var någonting nytt, för snart fick redaktören ett brev från en läsare som undrade vad ordet egentligen betydde:

Min herre,
Jag observerar i er tidning från den 6:e maj, att förlustkontot för den demokratiske kandidaten listar 25 do. cock-tail. Vill ni vara så vänlig och informera mig om vad det är för typ av förfriskning?”

Vår läsare är lite av en skämtsam typ, och fortsätter sitt brev med att visa prov på stora dryckeskunskaper:

”Jag har hört talas om slemskärare och dimrensare; väta visslan och fukta leran; sporren mot huvudet och att släcka gnistan i halsen. Men jag har aldrig hört – och då har jag ändå levt många goda år – talas om en cocktail. Är det något specifikt för den här delen av landet? Eller är det en ny uppfinning? Är namnet ett uttryck för den effekt som drycken har på en specifik del av kroppen? Eller syftar det kanske på att de demokrater som intar drycken blir förvrängda så att deras huvuden hamnar där deras svansar egentligen borde vara?

Redaktören kommer till undsättning, och besvarar insändaren i samma anda:

Då jag har en princip om att aldrig publicera något jag inte kan förklara, tillmötesgår jag att stilla den nyfikenhet min frågvise korrespondent har. Cock-tail är en stimulerande dryck som består av sprit av valfri sort, socker, vatten och bitters. Den kallas vulgärt för en bittrad sling, och antas vara en förträfflig valkampanjsdryck eftersom den ger hjärtat mod, samtidigt som den förvirrar huvudet. Den antas också vara användbar för demokratiska kandidater, då personer som sväljer ett glas av drycken, genast blir kapabla att svälja allt annat.

Där har vi det alltså. Den ursprungliga cocktailen var ingenting annat än sprit, socker, vatten och bitters. Det vill säga: en Old Fashioned. Om en drink inte innehöll dessa saker, var den inte en cocktail enligt den gamla definitionen. Den var kanske en sour, fizz, julep, cup, sling, smash, flip, shrub eller någon annan av 1800-talets många drinkkategorier. Men en cocktail var endast sprit, socker, vatten och bitters. Ingenting annat.

Saker förändras dock med tiden. Det har gått över 200 år sedan ordet cocktail definierades första gången, och när cocktailpartyn hölls som allra bäst under 1920-talet, hade uttrycket redan förändrats och blivit synonymt med ordet drink, eller möjligtvis frasen ”drink som serveras i cocktailglas”. Moderna bartenders har försökt återge ordet dess ursprungliga definition, men det verkar inte resonera hos allmänheten.

En sak har i alla fall inte förändrats, och det är att en cocktail fortfarande ger hjärtat mod, samtidigt som den förvirrar huvudet. Det gör den fortfarande till en alldeles förträfflig valkampanjsdryck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.