Drinkfamiljer

Det händer ofta att gäster frågar mig hur många drinkrecept jag har i huvudet. Frågan uppstår inte sällan om jag blandar en Raffles Singapore Sling, som innehåller åtta ingredienser, eller en Ramos Gin Fizz, som innehåller nio. Folk undrar: hur fan kommer han ihåg allt det här?

Svaret är att jag har gjort drinkarna lika många gånger som Mikael Persbrandt har dragit upp vitt pulver i näsan. Men också att det blir lättare att komma ihåg recept när man behärskar det här med drinkfamiljer.

Jag vet exempelvis att en Ramos Gin Fizz – precis som namnet antyder – är en fizz. Och en fizz innehåller alltid sprit, en sur komponent, en söt komponent och sodavatten. Ibland även äggvita. Och vips så är flera ingredienser redan avklarade. Nu fattas bara de specifika ingredienserna för en Ramos Gin Fizz: grädde, apelsinblomsvatten, vaniljextrakt och det faktum att den innehåller både citron- och limejuice.

Verkar det krångligt? Det är det inte. Allting hänger nämligen ihop. Även om jag kan över hundra recept i huvudet, är dessa drinkar bara variationer inom ett fåtal drinkfamiljer. Lär dig dessa, så märker du strax att det inte är ett dugg svårt att komma ihåg de viktigaste 30-40 recepten. Och mer än så behöver du egentligen aldrig kunna – inte ens om du jobbar som bartender.

thirtydrinks

Nu är det givetvis inte så enkelt att drinkar alltid namnges efter sin drinkfamilj. Då hade vi inte haft namn som Suffering Bastard och Blow My Skull Off. Men tack vare drinkfamiljerna blir det lättare att se sambandet mellan olika variationer. Det blir lättare att komma ihåg en Clover Club om vi vet att den är en Gin Sour med hallonsocker. Det blir lättare att komma ihåg en Pegu Club om vi vet att den är en New Orleans sour.

Här följer en lista över de viktigaste drinkfamiljerna, rangordnad efter betydelse. Det innebär att ju högre upp vi befinner oss i listan, desto större är sannolikheten att drinkfamiljen är aktuell och en del av en bartenders vokabulär. Drinkfamiljer längre ned i listan är ren kuriosa; namn som var aktuella tidigare i historien, men som i dag har fallit i glömska.

Drinkfamiljer, rangordnade efter betydelse

Highball (Grogg)
Två ingredienser: en bas och en mixer. Whiskey & Soda, Rom & Cola, Gin & Tonic. Två underkategorier är Florida highballs, som innehåller apelsin- eller grapejuice, och New England highballs, som innehåller tranbärsjuice. Namnen kommer givetvis från att man odlar apelsiner i Florida och tranbär i New England.

Cocktail
Ursprungligen en dryck som bestod av sprit, socker, vatten och bitters. Men i dag används ordet för alla typer av drinkar som serveras i cocktailglas. Läs mer om cocktailens historia i mitt tidigare inlägg Vad är en cocktail?

Sour
Precis som namnet antyder, är en sour en drink som innehåller en sur komponent. Citron eller lime närmare bestämt. En Rum Sour kan därför betyda antingen rom och citronjuice eller rom och limejuice (i det senare fallet får vi en Daiquiri). Den sura komponenten balanseras alltid av en söt, exempelvis sockerlag, honung, hallonsocker och så vidare.

Under 1800-talet använde man ofta äggvita i sours för att ge drinkarna fylligare konsistens. Det är en tradition som föll i glömska under stora delar av 1900-talet, men som i dag återigen anammas av de flesta bartenders. Det typiska exemplet är Whiskey Sour, som innehåller whiskey, citronjuice, socker och äggvita.

En underkategori till sours är så kallade New Orleans sours, som innehåller Cointreau (eller någon annan apelsinlikör) som söt komponent. Drinkar som faller under den kategorin är exempelvis Margarita (tequila, Cointreau, limejuice), White Lady (gin, Cointreau, citronjuice) och Sidecar (cognac, Cointreau, citronjuice).

Collins
En collins innehåller bassprit, citronjuice, socker och sodavatten. Det mest kända exemplet är Tom Collins (gin, citron, socker, sodavatten). En Rum Collins, Whiskey Collins eller Tequila Collins görs på precis samma sätt. Serveras av tradition i ett avlångt glas med is.

Fizz
En fizz är i grund och botten samma sak som en Collins, med skillnaden att en fizz serveras utan is. Den mest populära varianten är Gin Fizz, som alltså är detsamma som en Tom Collins utan is (vissa tillsätter även äggvita i en Gin Fizz).

Toddy
En varm drink, där basen utgörs av sprit, socker, vatten och kryddor. Ett klassiskt exempel är Hot Buttered Rum. Ska inte förväxlas med det svenska ordet ”äggtoddy”, som snarare hör hemma under kategorin flip, som hamnat längre ned i den här listan.

Punch (Bål)
Kommer ursprungligen från det indiska ordet ”pantsch”, som betyder fem, och som betecknar de fem ursprungliga ingredienserna: alkohol, socker, citrus, vatten och kryddor (eller te). En mycket populär drink i Europa och nya världen från 1600-talet fram till 1800-talet. Medlemsklubbar hade ofta egna recept, som senare blivit berömda. Ett exempel är Fish House Punch, som dracks av medlemmarna i en av USA:s äldsta herrklubbar, The State in Schuylkill. Det sägs att George Washington en gång blev så berusad av Fish House Punch att han inte kunde skriva dagbok på tre dagar.

Ordet punch ska för övrigt inte förväxlas med svensk punsch, som är en söt spritdryck baserad på arrak.

hogarth-midnightWilliam Hogarths ”Midnight Modern Conversation” (1732), en satir över dåtidens bålpartyn.

Julep
Sprit, socker och mynta. Det klassiska exemplet är Mint Julep, där den mest berömda versionen baseras på bourbon.

Smash
En smash är en nedbantad version av en julep, med skillnaden att en smash i dag kan baseras på andra örter än mynta. Det mest berömda exemplet är Gin-Basil Smash, som uppfanns av den tyske bartendern Jörg Meyer 2008.

Flip
Ursprungligen en blandning av rom, ale, ägg och socker som dracks av engelska sjömän. Med tiden försvann dock alen, och det innebär att definitionen numera är sprit, socker, ägg och eventuella kryddor. Äggulan måste vara med för att det ska vara en flip, men det är valfritt om äggvitan ska vara med. En underkategori till flip är eggnog (äggtoddy på svenska), som även innehåller grädde.

Cobbler
Namnet kommer från krossisen som drinken serveras med, som påminner om kullerstenar (”cobblestones”). Den mest berömda drinken är Sherry Cobbler, som består av sherry, socker och apelsinskivor, toppat med färska bär och frukter. Dricks med sugrör. Den gemensamma nämnaren är krossis och färska frukter, i övrigt kan man slänga i lite vad som helst.

Sling
Sötad sprit med vatten (exempelvis i form av is), ofta serverad med riven muskotnöt på toppen. Kan drickas både varm och kall, vilket förvirrande nog gör den snarlik en toddy. Den mest berömda slingdrinken i dag är Singapore Sling, men den har väldigt lite med ursprungliga slings att göra.

Rickey
Sprit, limejuice och sodavatten – inget socker. En drinkfamilj uppkallad efter överste Joe Rickey, som var en demokratisk lobbyist under slutet av 1800-talet. På den tiden drack man Gin Rickeys och Bourbon Rickeys. I dag är däremot vodkaversionen, numera känd som Skinny Bitch, mest populär.

Crusta
Originalet är Brandy Crusta, en 1800-talsdrink som består av brandy, curaçao (eller triple sec), citronjuice och socker. Drinken skakas och serveras sedan i ett glas med sockerdoppad kant, tillsammans med en lång och bred citronspiral. Den med huvudet på skaft märker snabbt att drinken är en föregångare till klassikern Sidecar (Cognac, triple sec, citronjuice), med skillnaden att en Sidecar skippar citronspiralen – ibland även sockret.

Brandy-Crusta

Pousse-café
Betyder ordagrant ”kaffeknuffare” på franska, eftersom drinken av tradition intogs efter kaffet. Den består av ett antal likörer som har skiktats ovanpå varandra. En modern avkomma är de skiktade drinkar vi ibland ser i dagens barer, som B-52, Flatline och Hot Shot.

Fix
Ursprungligen en drink som byggdes med bassprit, citrusjuice och socker över krossad is, garnerad med färsk frukt. Med andra ord är kategorin snarlik en sour, en cobbler eller en nedbantad punch. Under slutet av 1800-talet blev det mer vanligt att söta med curaçao och ananassirap i stället för socker.

Daisy
Hade ursprungligen stora likheter med en crusta, med skillnaden att en daisy aldrig gjordes med citronspiraler och sockrad kant. Mot slutet av 1800-talet blev det även vanligt att använda maraschinolikör, Chartreuse eller grenadin vid sidan av curaçaon. Några tror att drinken Margarita föddes ur en sorts Tequila Daisy (tequila, curaçao, lime, socker), vilket kanske inte är helt befängt. Daisy är nämligen namnet på den blomma vi kallar tusensköna här i Sverige, och det spanska namnet för samma blomma är Margarita.

Buck
En highball gjord på bassprit, lite pressad citronjuice och ginger ale. Ett enkelt och chosefritt sätt att njuta av livet.

Nu räcker det. Det finns alltid fler kategorier, men vi passerade för länge sedan gränsen för vad som är värt att veta rent praktiskt.

2 Thoughts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.